Aile-Çift, Genç

Erken Olgunlaşan Çocuklar: ‘’ Beni Büyük Zannettiniz Ama Ben Küçük Bir Çocuğum.’’

Bazı ailelerde ‘efendi ve olgun’ olarak tanımlanan, kardeşlerine veya akranlarına göre ebeveynlerini yormayan sakin erken olgunlaşan çocuklar vardır.

Bu çocuklara ailesine daha az ihtiyaç duyması iyi bir davranış olarak hissettirilir., çocuk ‘efendi ve olgun ‘şekilde yaşayarak ailesini memnun etmeye çalışır.

İhtiyacının olmasını bir eksiklik hisseder, ayrıca ailesine zarar veriyor gibi deneyimler.

 

1-Yerini Hatırlatmalıyız

 

Ebeveyni ilgilendiren konularda kendisine fikri sorulmamalı. Eğer kendisi müdahil olursa ‘bu konu bizi ilgilendirir’ diyerek yeri hatırlatılmalıdır.

 

‘Akran’ değil ‘ebeveyn’ gibi davranılmalı.

 

 

2-Sıkı Takip Etmeliyiz

 

‘Zaten bizi üzmez’ diye arkadaşlık gibi çevresel konular serbest bırakılmamalıdır. Nereye, ne zaman ve kiminle gittiği sorgulanmalıdır.

 

 

3-Tercihlerini Kendisine Bırakmamalıyız

 

Yeni bir okula kaydolmak, hangi okulu seçeceği ve nasıl tercih yapacağı kendisine bırakılmamalıdır. Aile tercih dönemlerinde aktif olmalı, yön göstermeli ve gerekirse endişelerini dile getirmelidir.

Çünkü muhakeme yeteneği tam gelişmemiştir.

 

 

4-Erken Yaşta Çalışmasına İzin Vermemeliyiz

 

Parasını kazanan çocuk artık ‘çocuk adam’ olur. Benim aileme ihtiyacım olmamalı diye düşünür ve hızlı bir sahte olgunlaşma başlar.

Ergenlik döneminde gelişimini geri bırakmasına yol açarak, sosyalleşmek veya oyun oynamak yerine iş kurmayı bile düşünebilir.

 

 

5-Günceli Takip Ettirmeliyiz

 

Kendi akranlarının gündeminde yer alan konularla ilgilenmeli. Oyun, kıyafet tarzı ve ilişkiler gibi konularda yaşından büyük gibi değil, kendi yaşıtları gibi hareket etmesine yardımcı olmalıyız.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir